Zwanger en dan?

Gefeliciteerd! Je zwangerschapstest is positief. Je bent zwanger!

Sommige aanstaande moeders lopen op een roze wolk en hebben geen last van kwaaltjes. terwijl anderen angstig zijn, twijfelen en behoorlijk misselijk zijn. 

Verloskundige

Zodra je zwangerschapstest positief is kan je een afspraak inplannen bij de verloskunige. Meestal vindt de eerste afspraak plaats rond de 8ste week van je zwangerschap. 

Zwangerschapsdagboek

Leuk is om een zwangerschapsdagboek aan te schaffen en per week hierin te beschrijven hoe jij je voelt. Leuk voor later, maar ook voor als je een tweede of derde kindje verwacht. Dan kan je terug lezen hoe jij je ook alweer voelde tijdens je zwangerschap.

Foliumzuur

De eerste periode is het belangrijk dat je extra foliumzuur slikt. Je verloskundige kan je hierover informeren. Foliumzuur is te koop bij de drogist en apotheek.

Voeding

Tijdens je zwangerschap moet je erop letten wat je allemaal eet. Maar ook alcoholische dranken moet je laten staan. Ook hierover informeert de verloskundige jou.

Echo

Rond de 10de of 12de week wordt er een 12 weken echo gemaakt. Vanaf 15 á 17 weken kan je al een geslachtsecho laten maken. En met 20 weken kom je in aanmerking voor de 20 weken echo. Soms komt het voor dat je later in je zwangerschap nog een liggingsecho moet laten maken. Of misschien vindt je het leuk om zelf nog een pretecho te laten maken in 4D!

Wanneer en hoe maak je de zwangerschap bekend?

Iedere aanstaande ouder maakt de zwangerschap op zijn of haar eigen tijd openbaar. Het ene stel pas met 12 weken. De ander gelijk na de positieve test. Dit is net wat bij jullie past.

Er zijn verschillende manieren om je zwangerschap bekend te maken.

  • Echo foto
  • Het nieuws mondeling vertellen.
  • Met een kaartje in een cadeautje
  • Taart met daarop een echo foto.
  • Beschuit met muisjes incl. kaartje erbij dat je nog niet weet welke kleur het zal gaan worden.
  • Fotolijstje met echo foto of gedichtje.
  • Overhandig een blauwe en roze ballon aan de pake en beppe / opa en oma
  • Koop een babyflesje en gebruik dit als vaas, waarin jij de bloemen zet. Dit overhandig je aan diegene waaraan je het nieuws wilt vertellen. Of je zet het pontificaal op de tafel.

Kraamzorg nodig? Klik hier voor de kraamzorg bij jou in de buurt.