Boekentips speciaal voor de (aanstaande) papa

Ook voor (aanstaande) vaders zijn er ontzettend leuke en interessante boeken te vinden. De redactie van Zwanger & Kidz zet ze voor je op een rij.

Zwangerschapsboek voor mannen

De auteur beschrijft per week wat er met de baby en wat er met de man gebeurt tijdens de zwangerschap van een vrouw. Hiertussendoor staan stukjes als 'De verloskundige', 'Wat is leven?', 'DNA', 'Stress en zwangerschap' en een stoomcursus verloskunde. Gerard Janssen is ervaringsdeskundige, hij maakte drie zwangerschappen mee. Hij miste tips en informatie over de zwangerschap en bevalling, die speciaal op mannen gericht zijn. Daarom schreef hij dit boekje. Hij hanteert daarbij een uit de losse pols geschreven, informatieve stijl. Rijk geïllustreerd met humoristische tekeningen in heldere kleuren. Het boek is in drie delen verdeeld (de eerste, de tweede en de laatste drie maanden). Een voorwoord en beknopte verklarende woordenlijst zijn opgenomen. Iris Stekelenburg-van Halem-2009-31-123

Handboek voor vaders

De auteur, tv-presentator, acteur, schrijver en vader van vier zoons, schreef dit op eigen ervaringen gestoelde handboek voor vaders. Met humor en zelfspot geeft hij, geïllustreerd met eigen ervaringsverhalen, adviezen en tips rond het vaderschap. Vele aspecten komen aan bod, zwangerschap, geboorte, kraamtijd, het consultatiebureau, eten, naar het park, vakanties, smoezen voor 'risicoactiviteiten' als de kinderen in bad stoppen, kinderziektes, andere moeders (afblijven), koken, crèches, verjaardagen, cadeautjes, vakanties en natuurlijk ook 'de moeder' van de kinderen. Aan pubers is de auteur nog niet toe, het gaat om jonge kinderen. Tussendoor dagboekfragmenten en gedichten van de auteur, 'leermomenten' (Consultatiebureau: de werknemers van het consultatiebureau moet je niet al te serieus nemen) en Beau's woordenboek met zijn eigen interpretatie van begrippen als baby, park, crèche, vakantie en opvoeding. Geïllustreerd met veel kleurenfoto's uit Beau's familiealbum en tekeningen van zijn kinderen.

Vader worden voor Dummies

Een boek voor vaders in spe, van vlak voor de bevruchting tot net na de geboorte. De zeer uitgebreide informatie is enigszins aangepast aan de Nederlandse en Belgische situatie. De doppler-detectie van de foetale hartslag in week tien is hier niet echt een bekend begrip bijvoorbeeld. Het boek bevat een beknopte en een uitgebreide inhoudsopgave, vijf delen, zeventien hoofdstukken en een omvangrijke index. De delen variëren van Dus jij wilt vader worden, Negen maanden te gaan, Weeën, uitdrijven en thuiskomen tot Tien manieren om een supervader te zijn. Hoofdstukken gaan onder andere over veranderingen in je werk, de bevruchting, financiële nood, aangeboren afwijkingen en huisvader worden. Elk deel begint met een cartoon. Verder is sporadisch een instructieve zwart-witte lijntekening opgenomen (zoals: de baby rectaal temperaturen). Voorzien van vele pictogrammen in de kantlijn, die onder meer verwijzen naar tips en valkuilen. Op zich goed dat er steeds meer boeken voor aanstaande vaders verschijnen. Behapbaar voor mannen die de zeer uitvoerige Dummy-manier waarderen..

Daddy Cool

Bundeling van columns en logboeken van verschillende auteurs, eerder gepubliceerd op de website Ikvader.nl (www.ikvader.nl), een site gemaakt door enkele enthousiaste vaders. De site startte op 15 december 2000. Het boek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken zoal 'It's the beginning of a great adventure' (zwangerschap), 'Hoe een kind zoiets overleeft' (de geboorte) en 'Vader met de feestdagen'. De verhalen die voor velen herkenbaar zullen zijn, gaan over de leuke en ontroerende ervaringen van heel verschillende vaders, die met elkaar gemeen hebben dat ze het leuk vinden vader te zijn. Ook minder prettige zaken komen aan bod, zoals vaders die hun kind moeten missen door een echtscheiding. Leuk en herkenbaar voor (aanstaande) vaders en moeders. Redactie

 Ik, Papa

 

Filemon Wesselink (1979), presentator van BNN, beschrijft op een eerlijke manier hoe het is om vader te worden, vanaf het moment dat vooral zijn vriendin M. besluit te stoppen met voorbehoedmiddelen tot net na de geboorte van hun dochter (januari 2010). Twijfels en tips voor aanstaande vaders, humoristische en ontroerende voorvallen wisselen elkaar af. Het boek heeft een inleiding, epiloog en negen hoofdstukken. Elk hoofdstuk bevat diverse subhoofdstukjes met titels als Gelukt, Echo, Babykamer, Hormonen en Bevalling. Dit zijn bijna op zichzelf staande puntige columns in chronologische volgorde. Dit autobiografische boek heeft wel wat weg van 'Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt' van auteur Kluun (2004)*. Ook verschenen voor aanstaande vaders: 'Echte vaders' van Gerard Janssen (2010)**, 'Vader worden!' van Thomas Hill (2004)*** en 'Vader worden voor dummies' door Miller (2011)****. 

Maar je krijgt er wel heel veel voor terug

De Nederlandse zanger, musicalacteur en televisiepresentator, getrouwd met de Nederlandse televisiepresentatrice en zangeres Tooske Breugem, vader van vier jonge kinderen, vertelt over zijn ervaringen met het vaderschap. Ragas heeft een zoontje en drie dochters; hoe beleeft een man de zwangerschap, de geboorte van zijn kinderen en het daarop volgende vaderschap? Van zwangerschapsgymnastiek tot wat onwillig rondrijden met een bakfiets vol kinderen, ontroering, ergernissen en humor, het is allemaal te vinden in deze vlot geschreven, herkenbare, persoonlijke ervaringsverhalen. Voor mannen – en vrouwen die willen weten hoe hun partner dit alles ervaart. Goed leesbare druk..

 

 

Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt
'U hebt een vrouw zwanger gemaakt en als het meezit, is het nog uw eigen vrouw ook.' Zo begint dit boekje waarin Kluun met behulp van verhalen over zijn 'eigen' ervaringen aanstaande vaders de zwangerschap van hun vrouw door wil helpen. Kluun spiegelt het niet mooier voor dan het is: 'de komende maanden zijn een horrorfilm en u bent de hoofdpersoon'. Met informatie over onder meer: de conceptie; de postejaculatieve depressie; een zwangerschapskalender voor mannen (Maand zeven: uw zoon weegt zoveel als een sixpack); nesteldrang; hormonen; seks tijdens de zwangerschap; zwangerschapscursussen; de prenatale depressie; bevallingsfobie; de officieuze en officiële kraamhulp; borstvoeding; nachtvoeding; seks na de bevalling etc. Bevat verder voorbeelden, tips, raad, wetenswaardigheden, websites en nuttige adressen, grappen en grollen, een verklarende woordenlijst en een verantwoording. Een vlotgeschreven, afwisselend praktisch, informatief, humoristisch en opbeurend boekje voor aanstaande vaders. Kluun (Raymond van Klundert) debuteerde in 2003 succesvol met de autobiografische roman 'Komt een vrouw bij de dokter'.

 

Mede mogelijk gemaakt door: