Babymassage

Waarom babymassage? Aanraken is één van de belangrijkste behoeften van een baby. Door middel van babymassage kan je jouw baby en dreumes ondersteunen in zijn of haar proces. Bij te vroeg geboren baby's is tedere aanraking zelfs een therapievorm waarvan het leven van de baby kan vanaf hangen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de overlevingskans van te vroeg geboren baby's aanzienlijk hoger is als ze regelmatig worden vastgehouden en gestreeld. 

De noodzaak van intensieve lichamelijke affectie en aanraking na de baby en peuterfase stop niet. 

Babymassage

Babymassage is een opbouwende massage. Elke baby moet wennen aan de aanraking. Daarbij komt dat de aanraking verschilt per leeftijd van je baby. Babymassage zijn langzame ontspannende massagetechnieken. Babymassage heeft een positief effect op het huil en slaapgedrag, de groei, het immuunsysteem, darmkrampjes en overprikkeling.

Babymassage cursussen

In Friesland, Drenthe en Groningen en ook in de andere provincies zijn verschillende cursussen babymassage te boeken. 

  • Pré babymassage
  • Individuele babymassage
  • Groepslessen babymassage

Pré babymassage

De cursus pré babymassage kan je volgen tijdens de laatste weken van je zwangerschap. Je krijgt alle informatie die belangrijk is om te weten over babymassage. Daarnaast leer je technieken voor de eerste periode met je kindje en daarna. Veelal bestaat een les uit 3 lessen. 2 voorafgaande van jouw bevalling. En één nadat jouw 6 weken of ouder is. De derde les is een opfris les. Tijdens de opfris les kan je al je vragen stellen aan de docent. Bij sommige aanbieders van zwangerschapscursussen kan je tevens al de babymassagetechnieken voor de eerste periode met je kindje leren. Handig voor de darmkrampjes periode. Vind je een docent babymassage die ook nog trainer is van de Dunstan Babytaal, dan kan zij jou ook informeren of de vijf geluiden die je baby maakt tijdens de eerste 5 maanden. Goed begin is het halve werk! En wat is het ontzettend mooi om gelijk al met de babymassage van start te kunnen gaan en niet later nog eens met je baby naar een cursus te moeten. 

Individuele babymassage

Tijdens een cursus individuele babymassage krijgen jullie alle aandacht! Er is voldoende tijd en rust om vragen te stellen en de babymassage af te stemmen op je baby. Veelal heeft de docent 2 speciale babymassage poppen bij zich, zodat als je baby tijdens de massage ontroostbaar is, aangeeft voldoende te zijn gemasseerd of een andere reden. Dan kan de docent jou nadat je baby weer helemaal voldaan is. Jou de babymassagetechnieken over brengen, zodat jij deze technieken op een ander rustig moment kan toepassen. De docent komt bij jou thuis of jij brengt samen met je baby een bezoek aan de docent babymassage zijn of haar praktijk.

Groepslessen babymassage

Er is veel verschil tussen groepslessen. Je kan een groepsles op verschillende locaties volgen zoals in een praktijk van een docent babymassage, op een vakantiepark en vast ook ergens anders. Babymassage in een groep volgen is heel erg leuk om te doen. Helemaal met bijvoorbeeld de moeders van de puf club. Ook het aantal deelnemers tijdens een groepsles babymassage is verschillend. Het verschilt al tussen 3 tot 12 deelnemers! Tip bij het uitzoeken van een groepsles babymassage let op de groep grote, de ruimte waar de babymassage lessen worden aangeboden. En let op het ritme van je kindje. 

Waarom tummy tubben na een babymassage?

Tijdens de babymassage ontspant je baby en laat hij of zij spanningen los. Na de babymassage wordt aangeraden om je baby verder te laten ontspannen in een tummy tub. Dit heeft als reden dat water behalve reinigt ook de laatste spanningen in het lichaam weg neemt. Denk maar aan eens dat jij thuis komt na een inspannende dag. Wat doe jij als je dan onder de douche stapt? Dan zucht je waarschijnlijk diep en ontspant je lichaam. Een baby hoeft trouwens niet ingesmeerd te worden met babyzeep of iets anders, voordat hij of zij in de tummy tub gaat. Het lichaam van je baby heeft immers al voldoende babymassage olie opgenomen.

Tip

Neem een kijkje in Mama Zoekt en wie weet vindt jij een docent babymassage bij jou in de buurt. 


* Zwanger & Kidz kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele fouten in de bovenstaande tekst.