Wasbare luiers hoe werkt dat?

 

Er zijn verschillende luiers, de basis is altijd hetzelfde: een absorberende binnenkant van bamboe, ecokatoen of microvezel met een waterdichte buitenkant. Je maakt de luier op maat met drukknopen aan de voorzijde. Je legt je kindje op de luier en sluit het klittenband. Ontlasting wordt opgevangen door een papieren inlegvel dat je in de luier kunt leggen. Bij het verschonen schud je de luier uit boven de wc en bewaar je hem daarna - zonder spoelen of inweken - in een luieremmer. In die emmer hang je een wasnet. Als dat vol is, stop je het wasnet met luiers en al in de wasmachine. De luiers vallen er tijdens het wassen uit en worden zo goed schoon.


Wat zijn de voordelen van wasbare luiers?

  • Minder afval: wasbare luiers zijn milieuvriendelijk, omdat je nauwelijks afval produceert. Je gebruikt de luiers steeds opnieuw tot je kind zindelijk is.
  • Simpel en schoon: handige luierinlegdoekjes vangen de ontlasting op. Je spoelt deze afbreekbare papieren inlegdoekjes mét inhoud door de wc en de luier gaat gewoon bij de was.
  • Altijd in huis: geen gesjouw met pakken luiers of op het laatste moment ontdekken dat je net de laatste luier omgedaan hebt.
  • Beter voor de heupjes: een wasbare luier kan groter zijn dan een wegwerpluier. Voor je baby is een bredere stand van de benen positief voor de ontwikkeling van de heupjes.
  • Goedkoper: de investering in wasbare luiers verdien je snel terug. Het scheelt je al snel €500,- tot €700,- per luierperiode, daarin zijn de waskosten meegenomen. Op de website vind je een uitgebreide berekening. Wist je dat je ook veel geld bespaart door wasbare billendoekjes te gebruiken?
  • Eerder zindelijk: je kind voelt wat het doet en zal daardoor eerder zindelijk zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen in wasbare luiers zindelijk zijn tussen de 2 en 2,5 jaar. In wegwerpluiers kan dat een jaar langer duren.


Zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik van wasbare luiers?

  •  Je moet wassen en de was ophangen. Gelukkig zijn er wasmachines en eventueel een droger die je dat werk uit handen kunnen nemen.
  • Je investeert in één keer een groot bedrag. Een luierpakket hoort wat dat betreft thuis in het rijtje van babykamer, kinderwagen en box. Sommige ouders vragen wasbare luiers als kraamcadeau.


Er is zoveel keuze, hoe weet ik welke wasbare luier het beste bij ons kindje en onze situatie past?

Je kunt bij mij of bij één van mijn collega consulenten om advies vragen. Voor een goed advies kijken we samen naar verschillende aspecten, zoals de leeftijd van je kindje, de lichaamsbouw van jou en je partner, de pasvorm en de eigenschappen van de verschillende materialen. In een persoonlijk consult kun je alle luiers bekijken en voelen. Er zit altijd een consulent bij jou in de regio, zelf woon ik in Sneek.

Als je tijdens het gebruik van wasbare luiers vragen hebt, kun je ook altijd terecht bij je consulent. Zoek je een consulent, kijk dan even hier: https://www.kaatjekatoen.nl/ons-netwerk/t2131

 

Wat is je favoriete wasbare luier?

Mijn absolute favoriet is de Bamboozle Stretch luier, die je gebruikt met een waterdicht overbroekje eromheen. Deze luier heb ik zelf gebruikt voor mijn twee jongens, dit heet een tweedelig systeem. Omdat de Bamboozle zo’n goede absorptie heeft, is deze geschikt voor overdag én ’s nachts! Het klittenband en het elastiek bij de beentjes en op de rug zorgen ervoor dat de luier perfect aansluit. Met het overbroekje er omheen, ook met zacht elastiek en klittenband, ontsnapt niets uit de luier! Onze jongste zoon is nu overdag zindelijk, bijna jammer nu er weer nieuwe printjes aan het assortiment zijn toegevoegd! Gelukkig gebruiken we ze nog voor de nacht.

 

Zijn er ook wasbare zwemluiers?

Jazeker! Wasbare zwemluiers zijn vrolijke broekjes met anti-lek-randjes bij de beentjes en rond de middel, waarmee je kindje meteen klaar is voor het zwembad of het strand. Je hebt geen aparte zwembroek meer nodig, het is zwembroek en luier in één. En je bespaart veel geld en afval na ieder wateravontuur. 


Jildou Sinnema-Dooper

Consulent wasbare luiers

Website: www.kaatjekatoen.nl