Wintertijd

In de nacht van zaterdag op zondag gaan we weer over op de wintertijd: de klok gaat één uur achteruit. Dit betekent dat we zondag een uurtje er bij hebben. Voor veel mensen betekent dit, lekker uitslapen!  Maar niet iedereen heeft het zo makkelijk....

Onze biologische klok

Wil je net lekker gaan slapen, voel je je ineens klaarwakker. Wanneer je dan eindelijk in slaap valt, gaat vervolgens de wekker en ben je niet wakker te krijgen. Of jouw kind wordt ineens om half 6 al wakker, in plaats van half 7. Misschien heb je op de raarste tijdstippen zin in eten. Of voel je de hele dag alsof je een kater hebt. Het ene uurtje dat er bij komt kan veel invloed hebben. Niet alleen voor die ene zondag, maar soms nog dagen of weken erna. Volwassenen, maar ook kinderen kunnen soms maar moeilijk aan de nieuwe tijd wennen. Onze biologische klok moet omschakelen. En deze biologische klok kent nou eenmaal geen grote, spontane tijdssprongen ;).

 

Soepelere overgang

Je kunt je biologische klok wel beïnvloeden. Met de wintertijd in aantocht kan het goed zijn om te kijken of je de overgang iets gemakkelijker te maken.

 

  1. Start een paar dagen voor de wintertijd in gaat al met het verschuiven van het eetritme. Eet elke dag een kwartiertje later, zo went je lichaam aan de nieuwe tijden.

  2. Ga een paar dagen voor de wintertijd in gaat een kwartier later naar bed. Zo voorkom je dat je ’s avonds over je slaap heen bent, ’s ochtends heel vroeg wakker bent of juist niet wakker kan worden.
    Let op: Voor kinderen is bedtijd met een kwartier verschuiven soms te veel. Ze worden door de vermoeidheid heel druk en komen hierdoor niet in slaap. Voel dit aan, en kies er anders voor om het, met een paar dagen extra, steeds met 5 minuten op te schuiven.

  3. Zorg ervoor dat de gordijnen goed verduisterend zijn, zodat je ’s ochtends niet te vroeg weer wakker wordt.

  4. Gebruik het weekend waarin de wintertijd in gaat om rustig aan te doen. Plan niet te veel, en neem de tijd om de activiteiten af te stemmen op hoe je/jullie je voel(en).

 

Voor iedereen die last heeft van de overgang van zomertijd naar wintertijd… Maar ook voor alle jonge kinderen die leven op hun biologische klok: Kijk of het ritme de dagen ervoor al iets kan verschuiven. Zo kom je na de verandering in tijd weer sneller in het dagritme. Dat is fijn voor jouw kinderen, maar ook voor jou als ouder!

Geschreven door onze  gastdeskundige ,pedagoog Karlijn Houben van Bij Pees uit Sneek