Zwangerschap van week tot week

Als je deze pagina bezoekt ben je vast zwanger. Van harte gefeliciteerd! Het is een spannende reis die 9 maanden duurt. Een reis vol hormonen, emoties, groeien een bijzondere tijd.  Er gebeurt zoveel met en in je lichaam. Wij van Zwanger & Kidz hebben speciaal voor jouw de zwangerschap van week tot week uitgeschreven.

Week 4

Van harte gefeliciteerd! Je bent in verwachting alleen weet je dat hoogst waarschijnlijk zelf nog niet. De meeste vrouwen voelen het als ze zwanger zijn. Helaas is er een verschil in het denken en voelen dat we zwanger zijn. Ons vrouwelijke lichaam kan ons zo voor de gek houden. En als je iets heel graag wilt dan denken we het soms te voelen. En wachten tot....duurt erg lang! 

Ben je zwanger? Je baby in jouw buik is nu 1 millimeter groot. Wat kun je zoals merken aan je lichaam? Pijnlijke gespannen borsten, een beetje misselijk gevoel, moe, sneller geïrriteerd, vaker naar de wc moeten om te plassen. Wist je dat jouw ogen veel witter kunnen zijn?


Week 5

Twijfels, vragen en enthousiasme allemaal gevoelens die erbij horen! Tip blijf goed met elkaar communiceren. Wanneer willen jullie het grote nieuws naar buiten brengen? Doe hierbij wat bij jouw past! Het ene stel verteld het pas naar de geplande 8 á 12 weken echo. Weer een ander stel schreeuwt het gelijk van de daken. Daarbij verschilt het heel erg hoe iedereen het nieuws naar buiten brengt. 

Je baby is nu ongeveer 2 millimeter groot! Wist je dat er een begin wordt gemaakt met de aanleg van het hartje en het centrale zenuwstelsel.


Week 6

De baby in jouw buik wordt nu een embryo genoemd. Op de vierde dag van deze week begint ( als het goed is) het hartje te kloppen. Zo bijzonder! Tip tegen misselijkheid, zorg ervoor dat je maag nooit leeg is. Eet kleine beetjes. Leg de crackers naast je bed, vraag je partner om s 'ochtends een bakje thee te brengen en neem het eerste gedeelte van jouw zwangerschapsontbijt op je bed. Sta langzaam op en neem de tijd hiervoor! Ondanks de vreugde van je zwangerschap is er niks aan om boven de pot te moeten hangen.


Week 7

Je baby groeit nu 1 millimeter per dag. Over een paar weken zal er aan jouw embryo handjes, vingertjes en nageltjes zitten. Aan het einde van deze week ontstaan in de kiemen van de kaken 20 melk tandjes. Kan je dat al voorstellen?  Nog een voorkomende zwangerschapskwaal is dat je last kan hebben van witte vaginale afscheiding. Je schaamlippen zijn extra doorbloed en kunnen een blauw rode kleur hebben.


Week 8

Heb je de verloskundige al geïnformeerd over je zwangerschap? Zo nee? Het is zeker wel de tijd om een afspraak in te plannen bij jouw verloskundige. Tussen de 8 en 12 weken worden de eerste echo's gemaakt. Je baby is nu 2 centimeter lang en weegt ongeveer 1 gram. Een aantal weken was jouw baby nog zo klein als een rijstkorrel! De ontwikkeling gaat razend snel!  Tip: Krijg je een buikecho rond de 8e week? Dan wordt er aangeraden veel water te drinken. Vocht laat namelijk geluidsgolven goed door. Daarnaast drukt jouw volle blaas de baarmoeder omhoog.


Week 9

Jouw baby kan zich al goed bewegen en is nu 2 gram en 3 centimeter. Wist je dat je baby nu al een anus heeft? Vanaf deze week wordt je embryo een embryo foetus genoemd. Wist je dat als jij wilt je jij extra vitamines en mineralen kan innemen, maar dat dit niet noodzakelijk is bij een gezond voedingspatroon. 


Week 10

Is jouw lichaam ook zo moe? Jouw verloskundige prikt je ijzergehalte op bepaalde momenten in je zwangerschap. Een ijzertekort kan één van de redenen zijn dat jij je zo moe voelt. Om het ijzer tekort aan te vullen kan je bijvoorbeeld voeding eten met een hoog ijzer gehalte. Moe zijn is zeker niet ongewoon tijdens de zwangerschapsperiode, want er gebeurt heel wat in jouw lichaam! Jouw baby is nu 4.5 centimeter en weegt 5 gram.


Week 11

Heb jij al nagedacht over de kraamzorg? Bij de verloskundige praktijk vindt je allemaal folders van kraamzorg organisaties. Wist je dat je ook ZZP'ers in de kraamzorg hebt? Laat je goed informeren en begin eventueel een zoektocht op het internet. Je kindje is nu 'klaar' er ontstaat niets nieuws meer, alles wat een mens moet hebben is in de aanleg aanwezig. Jouw baby zijn lichaam zal de komende tijd in jouw buik gaan groeien.


Week 12

Je baby is nu 7 cm groot en weegt ongeveer 10 gram. Het hartje klopt razendsnel met zo'n 160 slagen per minuut. Waarschijnlijk heb jij jouw echo al gehad of staat de afspraak voor een echo gepland en duurt het nog maar een paar nachtjes.


Week 13

Hoeveel weeg jij? Het is leuk om een eigen zwangerschapsdagboek bij te houden. Schrijf hier bijvoorbeeld in hoeveel kilo's je per week aan komt. Meet de omvang van je buik doe dit rondom je middel en vanaf de schaambeen naar je navel. En voeg elke dag een zwangerschapsfoto toe. Niet vergeten noteer tevens hoe jij je voelt. Je kan een zwangerschapsdagboek aanmaken in een schrift, maar tegenwoordig kan je zoveel moois op het internet denk aan een digitaal foto boek ;) Je baby is nu 8.5 centimeter en weegt ongeveer 30 gram. Jouw baarmoeder is nu zo groot als een peer.


Week 14

Je baby is nu 65 gram en 10 centimeter en kan nu al gapen en zich heerlijk uittrekken. Misschien voel je de baby al? Zo niet binnen enkele weken zal jij jouw baby echt gaan voelen. Heb jij al nagedacht waar je wilt gaan bevallen? Dit is een vraag die veel mensen aan de (aanstaande) moeder stellen. Geen nood al denk je nu thuis te willen bevallen of anders om. Mits er geen medische reden is voor een ziekenhuisbevalling kan je last minute nog veranderen van keuze.


Week 15

Ben je zwanger in de zomer? Zorg dan dat je jezelf goed insmeert, doordat het pigment hormoon toeneemt kan je een soort zwangerschapsmasker krijgen. Je baby is nu 13 cm en is dus al 3 cm gegroeid! Tjee wat een sprong. Voel jij je nog misselijk? Nog even volhouden als het goed is, komt de 'ik voel me beter' tijd eraan. 


Week 16

Vanaf deze week kan je een echo laten maken om er zo achter te komen of jij een jongen of meisje in je buik hebt. Informeer naar de mogelijkheden bij de echopraktijk waar jij graag een bezoek aan zou willen brengen. Jullie baby zijn lichaam is bedekt met fijn donshaar en is ongeveer zo groot als een theelepel. Doordat hij of zij behoorlijk aan het oefenen is met bewegen worden zijn spieren steeds sterker. Na 16 weken ontstaan ook harde buiken. Let goed op de seintjes van je lichaam en pak de rust waar je het pakken kan.


Week 17

Gemiddeld komen zwangere vrouwen zo'n 10 á 20 kilogram aan. Hoeveel jij groeit wil niks zeggen over hoe groot jouw baby in je buik is of uiteindelijk zal worden. Heb jij je kindje al gevoeld? Bij een eerste kindje is de baarmoederwand een stuk stugger, waardoor het moeilijker is voor de baby om er 'doorheen'te trappen. Je baby is nu 15 centimeter en weegt ongeveer 120 gram. Hij of zij kan al duim zuigen en vuistjes maken.


Week 18

Als het goed is voel jij je nu niet meer zo moe en misselijk. Tijd voor shoppen! Waarschijnlijk hebben jullie al de eerste spulletjes voor de baby of de babykamer in huis. Wij hebben tevens een uitzetlijst voor je opgesteld. Een muziekdoosje kan je bijvoorbeeld nu al afspelen op je buik. Je baby is nu ongeveer 20 cm en weegt 20 gram te vergelijken met een klein babypopje. Op dit moment worden de spieren van de ogen getraind.


Week 19

Tip koop tijdens de wekelijkse boodschappen af en toe een pak pampers en billendoekjes. Zo kan jullie portemonnee hier vast aan wennen en hebben jullie een voorraad in huis. Koop overigens niet alleen maat 1! Je baby is nu 25 centimeter en weegt 340 gram, daarnaast kan hij of zij nu geluiden waarnemen zoals de harttonen en darmgeluiden van jou. Maar ook hoort en reageert je baby op de geluiden van buitenaf.


Week 20

Een belangrijke week. Rond de 20ste week wordt de 20 weken echo gemaakt. Een spannende afspraak, maar ook zo ontzettend fijn om weer even in je buik naar je baby te mogen gluren. Hoogst waarschijnlijk pas jij niet meer in je gewone kleding en is het tijd voor de zwangerschapspositie net als de zwangerschap bh's. Vanaf nu zullen jouw buik en je baby een groeispurt doorstaan.


Week 21

De groeispurt neemt veel energie en soms doet het lichaam rondom de buik wat zeer. Je zult na 5 weken ook duidelijk kunnen zien dat je buik is gegroeid.  Doordat je buik groeit zullen de zwangerschapsstrepen op je buik zichtbaar worden. Je hebt verschillende crémes die helpen bij het verminderen van de zwangerschap striae. Indien je partner jouw wel eens een ontspannende massage geeft kan je ook je buik insmeren met de zwangerschapsmassage olie mandarijn voor gebruik tijdens de zwangerschap. Let er goed op dat niet iedere massage olie aangeraden wordt tijdens je zwangerschapsperiode. 


Week 22

Kwaaltjes en pijntjes geven een extra belasting op je lichaam. Je borsten worden zwaarder, waardoor er lage rugpijn kan ontstaan. Al eens een zwangerschapsmassage ondergaan? Dit kan helpen de zwangerschapskwaaltjes te verlichten, daarnaast is het gewoon heel erg ontspannen. Wist je dat je bij verschillende massagepraktijken een speciale zwangerschapsmassagetafel hebben en je zelfs op je buik kunt liggen? Ook kan je samen met je partner een workshop zwangerschapsmassage volgen. Je baby is nu +/- 27 cm lang en weegt 380 gram. Elke week komt er een onsje bij. Je baarmoeder komt nu tot aan je navel. Heb jij de eerste schopjes nog niet gevoeld? Dan zal dat vast deze week gebeuren. Bij twijfel of je het gevoeld hebt kan je er eigenlijk wel vanuit gaan dat jij je baby hebt gevoeld ;).


Week 23

Een goed moment om eens op te gaan schrijven op welke tijdstippen jij je  baby voelt. Slaapt je baby vooral overdag en is hij s'nachts actief of anders om? Het kan heel goed zijn dat jullie baby dit ritme aanhoud in de eerste weken na de bevalling. Je baby is druk met het koppeltje duiken en is nu ongeveer 30.5 cm! Heb je al eens uit geprobeerd of hij op jouw aanraking reageert? Leg je hand op je buik en je baby kan zich onder je hand gaan nestelen. Ook kan je van de zijkant hem of haar een beetje aandrukken, bijna zeker dat je baby met een beweging reageert.


Week 24

Hoe leuk! Je partner kan met een toilet rol op je baby zoeken naar het geluid van het hartje van jullie baby. Lukt het niet de eerste keer! Van proberen kan je leren. De meeste kans om iets te horen is halverwege de navel en het schaambotje. Het hartje van je baby slaat ongeveer 140 keer per minuut.  Je baby is nu 32 centimeter


Week 25

Nog 15 weken tot aan de uitgerekende datum! Zo gaat de tijd tergend langzaam voorbij en ineens gaat het toch wel snel. Indien jij en je partner samen nog een nachtje weg willen is dit nu een geschikte tijd hiervoor. Jullie kunnen nu nog even genieten van het samen zijn met zijn tweeën en je baby in jouw buik. Plannen maken en dromen hoe het straks zal zijn met jullie kindje erbij. De start van een gezin! Je baby is nu zo groot dat hij of zij niet meer losjes in het vruchtwater zweeft. Toch ligt je baby nog lang niet in zijn definitieve houding.


Week 26

Je baby kan nu zijn ogen open en dicht doen, daarnaast kan hij of zij al een tijdje licht en donker onderscheiden. Of het nou licht of donker is het zegt jouw baby nog niet zoveel. Het maakt hem of haar ook niet uit of jij wilt slapen of eten. Heb je last van maagzuur? Rennies en vla zijn 2 opties die je kunt innemen om zo het brandend maagzuur te verminderen. 


Week 27

Ga jij ook een zwangerschapscursus volgen? Er zijn veel verschillende cursussen en workshop die bij jouw in de buurt worden aangeboden. Wat zoek jij een ontspannende, informatieve of actieve cursus? Trappelt je baby soms zo erg dat het je pijn doet? Met je handen kan je hem of haar tot rust brengen. 


Week 28

Een mijlpaal! De meeste baby's zijn met 28 weken zover ontwikkeld dat ze buiten de baarmoeder een redelijke kans maken om te overleven. Wist je dat je gelijk al kunt beginnen met polariteitsmassage na de bevalling van jouw baby? Aanraken is één van de belangrijkste levensbehoeften van een mens. Voor kleine baby's is aanraking zeer belangrijk, daarnaast kan je baby's ondersteunen met babymassage tijdens o.a. het doorkomen van tandjes, oorpijn, verkoudheid en nog veel meer. Tijdens een workshop pré babymassage of tijdens een zwangerschapscursus kan je voor jouw bevalling deze technieken al aanleren.


Week 29

Jeetje nog maar 11 weken verwijderd van de uitgerekende datum! Weer een mijlpaal. In het spannende begin was het wachten op de eerste echo en wilde je het nieuws van de daken afschreeuwen. Nu ben je aan het laatste stukje van je zwangerschapsperiode gekomen. Ook deze periode is ontzettend spannend. De hormonen gieren door je lijf, de nachtrust wordt onderbroken door bezoekjes aan het toilet. Wist je dat je de helft van de bewegingen die je baby maakt jij niet eens voelt? Nog een paar weken en dan zal jullie kleintje definitief met zijn hoofd vast komen te zitten.


Week 30

Het hoofdje van je kind groeit behoorlijk. De hersenen in het hoofdje van de baby moeten aankomende maanden nog heel wat groeien. Deze week is een belangrijke week voor de bepaling van de rhesusfactor in het bloed van je baby. Je baby is nu ongeveer 38 centimeter en weegt +/- 1300 gram. Jouw buik wordt alsmaar dikker en gaat in de weg zitten tijdens de alledaagse handelingen. Tip schaf schoenen zonder veter aan. Schoenen waar je zo in kan schuiven.


Week 31

Je baby is best al groot, maar nog  niet rijp om buiten de couveuse te groeien. Zijn temperatuursysteem is nog niet helemaal ontwikkeld, zodat hij of zij zich nog niet helemaal zelfstandig warm kan houden. Het zijn nu de laatste loodjes voor je zwangerschapsverlof. Wanneer heb jij je zwangerschapsverlof ingepland met 34 weken of 36 weken? Neem jij na jouw bevallingsverlof ook ouderschapsverlof op? Dit is een mooie tijd om deze aanvraag in te dienen.


Week 32

Het duurt zo lang de laatste loodjes? Tijd om jezelf eens goed te laten verwennen dor een kapper, schoonheidsspecialiste of zwangerschapsmasseur. Zijn de eerste zwangerschapsstrepen al verschenen op je buik? Of juist die bruine streep vanaf je schaambeen tot aan je navel? De bruine streep kan je na de zwangerschap er weer af poetsen. Je baby is nu 40 centimeter en weegt ongeveer 4 pond. Wist je dat het indalen van je baby soms kan voelen? Dit gevoel is te omschrijven als o.a. een zwaar gevoel op je vagina.


Week 33

Als je met 34 weken met verlof gaat is dit je laatste werkweek. De laatste punten worden overgedragen en dan is het echt zover! Je zwangerschapsverlof kan beginnen. Werk je tot 36 weken zwangerschap? Dan is het nog even doorzetten! Je baby's hoofdje heeft nu een doorsnede van 8.5 centimeter. Verder is je baby nu 42 centimeter.


Week 34

Komt er een beetje vocht uit je tepels? Dat kan gebeuren! Dat is voormelk of colostrum. Jullie baby weegt nu 2250 gram en is 44 centimeter. Binnenkort gaat je baby indalen. Het hoofdje komt past mooi bij de ovale vorm van de bekken. Na het indalen kan je baby nog heerlijk met zijn beentjes trappelen. Door de druk en het weker worden van de botten zal je baby steeds lager in jouw bekken komen te liggen.


Week 35

Wist je dat je kindje al vanaf de vierde maand een heel eigen gedrag vertoont? Zo heeft je baby nu al een eigen gezichtsuitdrukking.  Heb jij als moeder al bedacht welke voeding jullie hem of haar zullen gaan geven? Borst of flesvoeding? Of wil je gaan kolven? Interessant is het om een borstvoedingscursus te volgen mocht je hiervoor kiezen. 


Week 36

Ja het is echt zover! Je hebt zwangerschapsverlof. Laat je werk los en verwen jezelf door een extra middagdutje of een goed boek. Heb je al een kindje haal wat slaap in als hij of zij slaapt. Of doezel even weg op de bank, terwijl jouw kindje even tv kijken. ( Tip zet de wekker om de 1 min).  Zijn jullie nog niet uit over welke naam hij of zij zal krijgen? Dan is dit ook het moment om hier nog eens goed over na te denken.


Week 37

Staat jouw ziekenhuiskoffer al klaar? En heb jij het bed op klossen staan? Staat het bevallingsbed al in de woonkamer? Leg eventueel alvast een beschermhoes op je eigen matras. Bij een winkel in jouw buurt kan je ook wel een hoeslaken kopen die vocht niet doorlaat. Dit kraakt ook niet zo ;) . Soms verlies je wat bloederig slijm. Het verliezen van de slijmprop kan het teken zijn dat er daaronder van alles gebeurt. Ook kan het nog wel 5 weken duren. Meestal is het verliezen van de slijmprop het teken dat er wat ontsluiting is.


Week 38

Een bevalling begint meestal met weeën of het breken van de vliezen. Als dit het eerste kindje is weet je niet wat weeën zijn. Maar wees gerustgesteld je voelt het wel wanneer de bevalling start. Oefen weeën beginnen meestal enkele dagen voor de bevalling. Ze zijn pijnlijker dan harde buiken, maar ze zorgen niet voor ontsluiting. Wil je ontdekken of het echte of oefen weeën zijn? Neem bijvoorbeeld een warme douche.


Week 39

De baby groeit bijna  niet meer. Hij of zij is gewoon klaar om geboren te worden. Waarschijnlijk schuifel je nu wat rond in huis en duurt de tijd ontzettend lang! Een warm bad doet wonderen. Wandelen is ook erg goed tijdens de laatste weken voor je bevalling. 


Week 40

Dit is officieel je laatste week van je zwangerschap, maar misschien moet je nog heel even wachten. Geniet nog even van alle aandacht die je krijgt. Check nogmaals je ziekenhuis tas, heb je de beschuit met muisjes al in huis? Je baby weegt ongeveer 3400 gram en hij is +/- 50 centimeter.  Hij of zij slaapt veel, want zijn bewegingsruimte is zeer klein. 


Week 41

Wachten , wachten, wachten, misschien hier en daar een onderzoek. We hopen dat jouw baby zich snel gaat aankondigen!


* Zwanger en Kidz kan niet aansprakelijk worden gesteld, mochten in de bovenstaande teksten fouten worden gevonden. Heb je een toevoeging ,aan of opmerkingen. Dan horen wij het graag. Mail dan naar redactie@zwangerenkidz.nl